Tuesday, May 13, 2014

Laksa Johor

 
  • # Bahan untuk Kuah Laksa #
  • 750 gram ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya
  • 3/4 cawan rempah kari ikan
  • 1/2 cawan kerisik
  • 1 cawan air
  • 2 kotak kecil santan KARA (2 biji santan kelapa)
  • 4 batang serai, dititik
  • 2 inci lengkuas, dititik
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa, jika suka
  • minyak untuk menumis
  • # Bahan untuk dikisar #
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • # Bahan untuk Sambal (Dikisar) #
  • 20 biji cili padi thailand
  • 6 -8 batang lada merah hidup
  • # Bahan untuk Hiasan #
  • 2 kilo mee laksa, dicelur dan toskan
  • kerang rebus
  • fishcake
  • tahu kering
  • timun (kupas kulit, buang hatinya dan hiris halus)
  • tauge
  • daun kesum

Cara-cara
  • Isi ikan dikisar bersama air rebusan ikan dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik bersama rempah yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari ikan dan 1 cawan air. Gaul hingga sebati.
  • Masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masukkan pula santan, garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
  • Jika kuahnya agak pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  • # Cara untuk menghidang Laksa #
  • Letak mee laksa dalam mangkuk, letakkan sedikit kerang rebus, fishcake, tahu kering dan tauge. Kemudian tuangkan kuahnya.
  • Hiaskan pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.
only as reference...


Bahan-bahan ( 12-15 orang )

1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 10 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm


**Bahan B (dimesin)**
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang diketuk untuk tumis
asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas


**Bahan Hias**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
Kicap kipas udang / kicap manis

** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar
Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji



Cara-cara

rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan


**Penyediaan kuah**
Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
tambah garam dan gula untuk rasa
masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam.

Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk


.....
2nd Recipe..Of Laksa Johor..


# Bahan untuk Kuah Laksa #
750 gram ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya
3/4 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan kerisik
1 cawan air
2 kotak kecil santan KARA (2 biji santan kelapa)
4 batang serai, dititik
2 inci lengkuas, dititik
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis

# Bahan untuk dikisar #
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

# Bahan untuk Sambal (Dikisar) #
20 biji cili padi thailand
6 -8 batang lada merah hidup

# Bahan untuk Hiasan #
2 kilo mee laksa, dicelur dan toskan
kerang rebus
fishcake
tahu kering
timun (kupas kulit, buang hatinya dan hiris halus)
tauge
daun kesum

Cara-cara
Isi ikan dikisar bersama air rebusan ikan dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik bersama rempah yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari ikan dan 1 cawan air. Gaul hingga sebati.
Masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masukkan pula santan, garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
Jika kuahnya agak pekat boleh tambah sedikit lagi air.


# Cara untuk menghidang Laksa #
Letak mee laksa dalam mangkuk, letakkan sedikit kerang rebus, fishcake, tahu kering dan tauge. Kemudian tuangkan kuahnya.
Hiaskan pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.


......